Gorące tematy: Wolni i Solidarni Smoleńsk Zostań BLOGEREM! RSS Kontakt
Uwaga! Wygląda na to, że Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript. JavaScript jest wymagany do poprawnego działania serwisu!
7 postów 4 komentarze

Ekoblog Adama Janickiego

Adam Janicki - Ekoblog dra Adama Janickiego to miejsce, w którym poruszane będą tematy związane z ochroną środowiska, oczyszczaniem środowiska, rekultywacją, recyklingiem czy odnawialnymi źródłami energii. Nie zabraknie tu też tekstów odnoszących się do b

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki?

ZACHOWAJ ARTYKUŁ POLEĆ ZNAJOMYM

Tekst o świeżych sokach - bez podtekstów politycznych. Czasami człowieka nachodzą pewne myśli, którymi chce się później podzielić.

Jeśli chodzi o picie soków wyciskanych ze świeżych owoców, to trudno o argumenty przeciwne dotyczące ich spożywaniu. Są bogactwem witamin i naturalności. Soki sprzedawane w sklepach, a zwłaszcza napoje są pełne konserwantów, a ilość owoców (lub warzyw) w ich składzie jest znacznie mniejszy. Dzięki świeżym sokom jesteśmy zdrowsi i mamy więcej energii. Co jeszcze dobrego przynosi nam picie świeżo wyciskane soki?
Oczywiście nie należy spożywać wszystkich owoców i warzyw tylko w formie soków. Czasami potrzebne są naszemu organizmowi inne minerały i związki w nich zawarte, np. błonnik. Ale utrzymanie w swojej diecie co najmniej szklanki świeżego soku dziennie na pewno wzmocni organizm i poprawi jakość życia. Dlaczego jeszcze warto pić świeże soki?

POMAGA W TRAWIENIU

Przez złe nawyki żywieniowe wielu ludzi ma problemy z trawieniem i przyswajaniem potraw, które mają dużo składników odżywczych. Wypicie świeżego soku powoduje uwolnienie wszystkich zamkniętych wewnątrz włókien błonnika witamin, minerałów i wielu innych składników odżywczych. Efekt? Lepsze trawienie i przyswajanie właściwych związków!

 

POMAGA W ODCHUDZANIU


Każdy baton czy ciastko zastąpić świeżym sokiem i bum! Mniejsza waga jak się patrzy. Jeśli organizm jest lepiej odżywiony, automatycznie tracimy potrzebę na spożywanie słodkiego i niezdrowego jedzenia. Sok ze świeżych owoców jest do tego wręcz stworzony!

POMAGA NA ODPORNOŚĆ


Układ odpornościowy bez odpowiedniej dawki witamin i minerałów jest osłabiony. Soki są ich skarbnicą, więc przyczyniają się też do wzmocnienia odporności organizmu. Efekt? Organizm jest w stanie zwalczyć wszelkie wirusy i inne choroby.

ZASTĘPUJE SUPLEMENTY


Polska jest w czołówce, jeśli chodzi o spożywanie suplementów diety. Faszerujemy się witaminami i minerałami w formie tabletek rozmaitego rodzaju i rozmiaru, a przecież cały ich zapas mamy w sklepie w postaci owoców i warzyw. Może zjedzenie ponad 10 marchwi czy jabłek na raz nie jest zbyt kuszące, ale spożycie ich w formie płynnego soku już jest mniej zniechęcające.

Morał? Pić, pić i jeszcze raz pić! Soki ze świeżo wyciskanych owoców i warzyw to same korzyści, zarówno dla dorosłych jak i dzieci! Zalet z ich picia jest zdecydowanie więcej, dlatego nie ma co zwlekać i ruszać po kupno sokowirówki. Oraz koszyka owoców i warzyw.
 

 

KOMENTARZE

  • Błonnik - polecać czy też nie?
    Błonnik jest przereklamowany.
    To tylko szkodliwy balast i nic więcej.
    Żadnych składników odżywczych a może jeszcze zaszkodzić.
  • @Robik 14:31:20
    Drogi Robiku w tym co mówisz jest dużo racji. Jednak jego działanie na zasadzie zmiotki w organizmie jest chyba niezwykle korzystne, a jeżeli się z tym nie zgadzasz to i tak nie możesz powiedzieć, że to coś szkodliwego czy też zbędnego. To taki pozytywny dopalacz naszego organizmu :) Pozdrawiam AJ
  • @Adam Janicki 14:55:03
    A jak działa taka "zmiotka"?
    Mechanizm jest następujący:
    taka "szczotka" jest bardzo szorstka przez co drażni jelita.
    Jelita broniąc się przed podrażnieniem wydzielają śluz no i dlatego łatwiejsze jest wydalanie a dokładniej "śluzowanie".
    Takie drażnienie jelit przynosi jednak więcej szkody niż pożytku.
    I dokładnie jest to dopalacz od którego wielu ludzi jest uzależnionych.
    Przemyśł nie znosi kiedy jest coś marnowane i nie można na tym zarobić.
    Wypromowano więc mit pożytecznego błonnika.
    Również pozdrawiam
  • @Robik 15:08:17
    Błonnik w jelitach służy m.in. jako surowiec do wytwarzania kwasu masłowego, potrzebnego do odżywiania jelit.

    A poza tym zwiększa objętość mas kałowych, ułątwia wypróżnianie, powoduje, że kupa nie zalega z jelitach itd.

    przemysł wymyślił, ale produkty niskoresztkowe, pownieważ w całej historii i prehistorii człowieka ta dieta była bogatoresztkowa.

    A co do drażnienia przez błonnik - polecam błonnik owsiany (np. w postaci normalnej owsianki na sniadanie), któy jest ROZPUSZCZALNY i nie drażni jelit

    pozdr
  • @MacGregor 15:53:13
    Niestety ale błonnik owsiany jak i również z innych zbóż nie jest dobrym rozwiązaniem. Są to mimo wszystko substancje które są źle trawione przez co stanowią dobry pokarm dla wielu szkodliwych bakterii.
    Ja wiem, że to co piszesz jest zgodne z nowoczesną nauką o żywieniu.
    Jednak ta nowoczesna nauka nie potrafi wyleczyć Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita itp.
    Z tą "łatwością wypróżniania" jes tak jak napisałem powyżej.
  • jeśli o odżywianie chodzi
    to chyba tylko co do szkodliwości rafinowanego cukru wszyscy są zgodni.
    Wszelkie inne diety i produkty zawsze przez kogoś są krytykowane lub zachwalane.I bądź tu mądry....
  • Jak widać
    Jak widać stawie Pan, Panie Adamie bardzo karkołomne tezy. Też zetknąłem się z opinią, że fruktoza zawarta w owocach źle wpływa na nasze zdrowie...
    Jak wspomniałem wcześniej co człowiek to inna opinia o naszej ludzkiej diecie.
  • Życzę smacznego w piciu tych soków z polerowanych których robak nie je owoców, warzyw dostępnych na rynku naiwny peudoekologu.
    13 pestycydów na podawanych dzieciom w wieku 4-6 lat owocach i warzywach w UK [skrót] Milionom dzieci podaje się w szkołach owoce i warzywa. Na rodzynkach z Turcji – 13 pestycydów, na portugalskich jabłkach 11 a na gruszkach 9 chemikaliów. Zidentyfikowano 123 pestycydy, łącznie z podejrzewanymi o wywoływanie zaburzeń endokrynologicznych, które ingerują w układy hormonalne, znanymi substancjami rakotwórczymi i fosforanami, które mogą negatywnie wpływać na rozwój mózgu dzieci.

    Źródło/szczegóły: http://www.dailymail.co.uk

    Tłum. Ola Gordon

    – o – 0 – o –

    Od tłumacza: Ciekawe jak jest u nas, wątpię czy ktoś się tym zajmuje. U nas dochodzi jeszcze problem „nawożenia” warzyw fekaliami. A kiedy doda się do tego spryskiwanie Round-up, to gdzie wychodzące z rodziny rolnika robale lądują? W ziemi, a przed tym środkiem uciekają i znoszą jaja na warzywach, spójrzcie na te urodziwe kalafiorki jak sedesy, marchewki i pietruszki jak pastewne. Nie masz mikroskopu w kuchni? To nie pomoże żadne moczenie takich ubogaconych warzywek i owocków w wodzie z sodą oczyszczoną czy octem, nie łudź się. Polacy są b. zarobaczeni. Psy odrobacza się co kwartał, a człowieka – po co? Nawet ta metoda oddawania 2 cm k… nie pomoże, bo w nią nie wejdzie żywy robal bo by zdechł z głodu. On potrzebuje witaminek i minerałów. Jeżeli coś się znajdzie to tylko ich jaja, i zrobi to tylko doświadczony parazytolog, a takich nie widać. Ludziska mają anemię bo hodują w sobie tasiemca, któremu potrzebne jest żelazo, cukrzycę bo hodują przywrę trzustkową, „raka prostaty” bo w ich prostacie są miliony jaj przywry krwi, astmę bo mają robale w płucach…Jedyna metoda ich wykrycia to biorezonans, ale tu znowu problem. Znam lekarza, stosował to urządzenie, ale Izba Lekarska pogroziła mu paluchem i musiał zrezygnować. Polecam przeczytać Kurację życia dr Huldy Clark (online) i pamiętać, że ponad 80% chorób przewlekłych wywołują pasożyty. Polecam ten filmik z prof. Wiąckowskim (ok. 18 min – bomba dla Panów). Przywra krwi – zdolna bestia – każde jajo wyposażone w kolec do przebicia prostaty:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Przywra_krwi

    https://youtu.be/wxE_8_MB_Xk


    Glistnica: „Drogi zakażenia: niedomyte warzywa, nawożone ludzkimi fekaliami„:

    https://pl.wikipedia.org/wiki/Glistnica
  • @krystyna trzcinska
    Zauwaz ze te patologiczne bledy dietetyczne ludzie zaczeli popelniac masowo w momencie gdy medycy stworzyli dla swych celow [ wiecej chorych wiecej zabiegow wiecej pieniedzy] falszywe teorie medyczne i tak przez dziesiatki lat podawano ,,leki,, obnizajace cholesterol i zalecajac jednoczesnie tluszcze trans i oleje roslinne [ rzepak np jest zasuszany glifosatem,owies czesto rownierz] jako antiudotum na choroby ukladu kwrionosnego i serca. w sytuacji gdy one wlasnie byly jednymi z przyczyn masowych chorob serca i naczyn krwionosnych[ Prof Luis Pauling- wszystko co ludzie wiedza na temat chorob serca jest klamstwem ,patrz tez Fundacja Dr Ratha] Uzupelnieniem tweojej wypowiedzi jest art ,,Prawdziwa przyczyna chorob serca,, gdzie doktor medycyny ktory wykonal okolo 5 tys operacji na otwartym sercu,stwierdza ze odchodzi od zawodu chirurga bo nie jest w stanie nic zmienic w rosnacej ilosci zachorowan . zmienia zawod na dietetyka. Radzi jedzcie tluszcze zwierzece a przedewszystkim naturalna wit ,, C,, soki to kolejny blad w naturze nigdy nie bylo takiej koncentracji substancji i mysle ze owoce i warzywa w calosci sa najbardziej wlasciwa forma,soki owszem ale w niewielkich ilisciach,tak mysle dobrym wprowadzeniem do zdrowego odrzywiania jest ksiazka ,,Tajemnica Zdrowia Plemienia Hunzow,, slowem PROSTOTA
  • Teraz jest moda na soczki i drogie maszyny do ich tloczenia.
    Kiedys byla moda na czerwona herbate i ziola z Peru od polskiego ksiedza.Pamietam w latach 60 tych ktos napisal we wloskiej gazecie, ze pomidory sa rakotworcze a byl wielki zbior.Ludzie za darmo pomidorow nie chcieli.Mam krewnego, ktory odzywia sie bardzo monotonnie.Sznycle wieprzowe i kartofle.Zadnych owocow, jarzyn, salat.Czasem pije destylowany sok z kartofli.Pali 30 papierosow dziennie, ma 55 lat i na nic nie choruje.
  • Gastromaniaki...
    U nas, na wiosce, wszystkie stare dziadki żerą wędzoną pod powałą słoninkę i zapijają bimberkiem. Płatków śniadaniowych oraz jogurtów biocośtam do ust nie biorą, nie stać ich jest z emerytury. Na słoninie wszyscy jadą, czasem ino ktoš im browara kupi przez litość, albo grzybków se uzbierają, albo we wnyka coś im się uchwyci. Wtenczas grila robią z zajęczyny, psiną i kociną też nie pogardzą, młode kotki jak cielęcinka smakują ponoć, czasnku ino trzeba dużo pokrajać.

    Witaminy owocowe przyjmują, gdy im zacier wykipi i trzeba ulewkę owocową ratować przed marnunkiem. Wtenczas wychłeptują breję i zagryzają chlebem, lepsze to od dżemu i konfitur.

    I jurne są nasze dziadki, niejeden koleżanki swych prawnuczek niecnie wykorzystuje i potem się swoją rozpustą na wiosce chwali i zdjęcia na komórce pokazuje. Dziewuchy do nich lgną, jakiś taki czar mają w sobie nasi wsiowi nestorzy. Soków nie pijają i suplementów nie przyjmują, kuśkę jako z żelaza mają, jak młot.

    Jakby tak kto zechciał badania etnograficzne i medyczne na naszej ludnošci wsiowej przeprowadzić, to chętnie dokładnemi danymi służymy...
  • @kula Lis 67 20:52:08
    "Życzę smacznego w piciu tych soków z polerowanych których robak nie je owoców, warzyw dostępnych na rynku naiwny peudoekologu."
    To jest nie fair wobec autora.
    W końcu wszystko co spożywamy może być zchemizowane i szkodliwe dla zdrowia. Nie tylko owoce i warzywa ale również i nabiał, mięso, jaja, ryby itd.
    Jeśli dyskutujemy uczciwie to powinniśmy założyć, że wszystkie produkty podczas produkcji są takie jak Bóg przykazał - naturalne.
    Przecież to mięso w dzisiejszych supermarketach pochodzi z hodowli podczas której stosowane są antybiotyki, hormony a i ważne jest czym takie zwierzęta są karmione (soja...)
  • @Pan podporucznik 00:57:23
    Przekazuje Panu link do mego syna co teraz w Poludniowej Korei Swiata broni.Poznajcie sie , pogadajcie jak wojacy.
    https://www.facebook.com/david.golab.790?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all
  • @staszek kieliszek 07:18:33 pzdr!
    Strona jest niedostępna. Kliknięty link mógł być uszkodzony lub strona mogła zostać usunięta.
  • Bez znajomości swoich właściwości ...
    ...stosowanie jakiejkolwiek diety raczej możemy sobie tylko zaszkodzić.

    To co dla jednego typu człowieka jest właściwe dla odmiennego typu będzie szkodliwe

    Osoba o dominującej sile ,,wiatru" a to jedna z 3 sił tworzących 3 listki zarodkowe z których rozwija się cały człowiek jedząc warzywa i inne pokarmy wzmacniające siłę wiatru która i tak jest decydująca i wiedzie takiego człowieka przez życie tak, że można nawet przewidzieć charakter, los i dzieje człowieka doprowadzi do ruiny swoje zdrowie i życie niby robiąc dobre rzeczy.
    W książce ,,Biorytmologia " Małachow omawia Prawidłowe Odżywianie dla każdego typu człowieka a spotkałem, że i dawniej przed nim znali i uprawiali tą widzę.
  • @zadziwiony 17:15:13 Prawidłowe odżywianie
    Prawidłowe odżywianie to takie, kiedy po zjedzeniu mamy WIĘCEJ a nie....
    ...mniej energii.
    Tylko 2 książki znam, reszta to ,,śmiecie"

    1 Najprostsza, najnowsze odkrycia ,,Co z czym? Czyli prawidłowe
    łączenie pokarmów Ii J Dryes
    Autorzy prowadzą klinikę gdzie lecza ludzi prawidłowym odżywianiem
    się
    WSZYSTKO dobrze napisane o łączeniu pokarmów w prosty sposób
    umożliwiający stosowanie w codziennym życiu, oprócz 1 błędu:
    błędnego wskazywania, że popijanie jedzenia jest prawidłowe :)
    2 Małachow, najstarsze poszukiwania Prawidłowe odżywianie oraz
    Biorytmologia bo bez tego, bez poznania jakim typem człowieka się
    jest i co WSPIERA W NAS ŻYCIE I ZDROWIE a co degeneruje, bo bez
    odkrycia i zrozumienia tego raczej będziemy sobie szkodzili myśląc, że
    oto zdrowo się odżywiam.
    3 Wszystkie, ale to WSZYSTKIE książki Małachowa w których nie MA
    decydujących błędów.
    ZAPEWNIA TO I WYSTARCZA do prawidłowego czyli zgodnego z zasadami pracy i funkcjonowania organizmu człowieka odżywiania się.

    Oprócz tego NIC więcej ani NIC INNEGO NIE MA
    Czytelniku drogę znasz, więc wybór należy do Ciebie,
    WYBIERZ ZYCIE a nie ŚMIERĆ
  • @Krystyna Trzcińska 09:18:38
    Czy uważasz, że Eskimosi powinni mieć tę samą dietę jak Pigmeje?

OSTATNIE POSTY

więcej

ARCHIWUM POSTÓW

PnWtŚrCzPtSoNd
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728